Engeli

columns, dromen, schetsen, ideeën, beelden

Dagdromen over Bolivia

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Vanochtend werd ik wakker in mijn eigen bed, thuis. Heel onwerkelijk ineens. Ik keek om mij heen in een duistere slaapkamer en realiseerde me niet onmiddellijk waar ik was. Vreemd. Ik had heel even geen besef van tijd en plaats en wilde opspringen, mijn backpack pakken. Op weg naar de volgende beleving. Dat is het gevoel na een lange reis, ver van huis. Ik dagdroom van kleurrijke beelden. Van roodgekleurde vulkanen omgeven door een witte vlakte, van ijsblauwe spiegelende lagunes met rose flamingo’s, van felgroene graslanden met grazende Alpaca-lama’s, van vrouwen met bont gewoven doeken waarin zij hun baby’s dragen, van zacht gele bloemen tegen steile rotswanden.

DSC_0801

Mijn reis door Peru en Bolivia was overweldigend. De Peruanen en de Bolivianen houden van hun land en houden van kleur; ze eten gekleurde schuimsnoep en drinken felgekleurde Inca Cola.

DSC_0731

Mooie indrukken wisselen af met beelden van armoede, vooral in Bolivia. In de steden, zoals La Paz, zijn er kinderen die op straat slapen, stoffige vervallen huizen. Contrasten in de beleving van de reis. Bolivia is een prachtig maar arm land. De mensen leven er primitief; elektriciteit en stromend water is er luxe. Buiten de stad tref je het er nauwelijks aan. Het relativeert een heleboel.

Salar de Uyuni, een gebied met de eindeloze zoutvlakten, woestijn, lagunes, geisers, warmwater bronnen en waanzinnige rotsformaties, heeft het meeste indruk op mij gemaakt. Het landschap is continu indrukwekkend. In de oeroude zoutvlakten, een reusachtig prehistorisch meer, liggen eilandjes die elk uniek zijn. Een eiland met reuze-cactussen tot zo’n 9 meter hoogte, spreekt tot de verbeelding voor het maken van sculpturen en schilderijen. De vele groenbruine cactussen priemen in vele vormen tegen een strakblauwe hemel.

Afbeelding

DSC_0822

Reizen door het Boliviaanse gebied is echter niet gemakkelijk; de ‘beste manier’ is stuiterend met een jeep over de vlakte, er zijn nauwelijks wegen. Het voordeel daarvan is een snelle spijsvertering.

Door de grote hoogte wordt het in de nacht erg koud. Slapen doe je dus in een dikke winterslaapzak. Het land is ondanks deze ontberingen ontzettend magisch en de moeite waard. Het licht over het landschap is helder… en het is er stil ondanks de bezoekers.

DSC_0766

De enkele mensen die in het gebied wonen zijn heel authentiek, een volk dat leeft met het ruige, soms snijdende klimaat; je kan het zien aan de gelaatstrekken. De Bolivianen zijn over het algemeen stil van aard, maar als ze zien dat je respect hebt voor het land, voor de mensen, staan ze open om verhalen te vertellen. Trots zijn ze op het land, zonder luxe, zonder internet. Dat is mijn ervaring. Het landschap is wisselend en vormt op de meeste plekken een schitterend decor. Ideaal om er een film te maken, te schilderen, te fotograferen, te fantaseren…tot je blijft dromen.

DSC_0795

DSC_0787

DSC_0790

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 november 2013 door en getagd als , .

Navigatie

%d bloggers liken dit: